På minsta möjliga utrymme ska baksidestexten presentera det mest unika med boken och gärna sticka ut ur mängden. Hur formulerar man en baksidestext som uppfyller dessa krav? Hur lång ska texten vara? Hur mycket ska man berätta om bokens innehåll? Här får du tips och vägledning.

Baksidestexten är ett av förlagets viktigaste hjälpmedel i marknadsföringen av din bok. Bra baksidestexter är skrivna koncist, kärnfullt och slagkraftigt. De har nyttan i fokus och målgruppen i tankarna. Bra baksidestexter är säljande.​​​​

Ambitionen är alltid att skriva texten i god tid och undvika att hasta ihop det som ska sälja in boken mot slutet av projektet. Av den anledningen startar vi arbetet med texten i samband med första korrektur på boken.

Du kommer då att bli ombedd att skriva ett utkast till baksidestext som vi på förlaget utgår ifrån i bearbetningen till den färdiga baksidestexten. Som författare är du ju den som kan boken allra bäst, och vi vill givetvis ta vara på detta. Det innebär att dina ord kommer att utgöra grunden för texten. Vi hjälper sedan till att lyfta fram de viktigaste argumenten. Du får självklart möjlighet att lämna synpunkter på texten under arbetets gång.

När förlagets bearbetning av baksidestexten är klar kommer den i längd att vara ca 1 000 tecken inklusive blanksteg. Det gör dock ingenting om ditt utkast är lite längre än så. Baksidestexten språkgranskas innan omslaget går i tryck.
 

Ditt utkast till förlaget

Texten som ligger på omslagets baksida är fördelad på en författarpresentation (gärna i kombination med ett foto av dig) och en marknadsföringstext. Följande information behöver finnas med i det underlag som du lämnar till förlaget:

Utkast till författarpresentationen

  • Inled med namn och titel samt uppgift om var du är verksam och vilket som är ditt främsta forskningsintresse.

  • Om du är redaktör för en antologi nämner du övriga medverkande författare endast med namn.

  • Försök hålla texten kort, 250–300 tecken inklusive blanksteg är lagom.

 

Utkast till texten om boken

  • Förklara vad som är unikt med just din bok.

  • Tydliggör bokens funktion och dess syfte – vilken nytta gör boken för läsaren?

  • Tänk på att det kan vara verkningsfullt att lyfta fram att boken till exempel bryter mot gängse uppfattningar, kastar nytt ljus över en fråga eller visar helt nya aspekter av något.

  • Sträva aldrig efter att säga allt om boken utan försök hitta huvudbudskapen.

  • Var kort och koncis, undvik för långa meningar.

  • Inled inte varje stycke med Boken, I den här boken, Boken behandlar eller liknande, upprepa hellre bokens titel på något av ställena.

  • Avsluta med någon rad om vilken målgrupp boken främst vänder sig till.

 

Digitalt material

Om din bok har digitalt material ska detta nämnas i baksidestexten enligt detta mönster:
”Till Ungdomars hälsa hör en digital version av boken."
 

Texten används i olika sammanhang

Baksidestexten, liksom författarpresentationen, kommer att användas i en rad sammanhang – både på webben och i tryckt form. De första meningarna är viktiga – det är dessa som automatiskt går vidare till internetbokhandlarna och det är här vi måste fånga läsaren.
Detta är något vi tar fasta på i vår bearbetning av ditt utkast. Vi ser till att nyckelord kommer tidigt i texten och att huvudbudskapet tydliggörs. Det ökar sannolikheten att läsaren tar den till sig och att sökmotorerna hittar till produkten.