Bildmaterialet i en bok kan se ut på flera sätt och bestå av exempelvis fotografiska bilder eller illustrationer.

När bilder ska ingå i boken – tänk på det här

  • Leverera bilderna som separata filer.

  • Spara aldrig om bilder utan leverera dem i originalformat. Annars riskerar du att bilderna förlorar i kvalitet.

  • Kontrollera att bilderna har tillräckligt hög upplösning. Det betyder minst 300 dpi för fotografiska pixelbaserade bilder. För inskannade streckbilder och teckningar krävs minst 1000 dpi för att få en acceptabel tryckkvalitet.

  • Beskär eller manipulera aldrig bilderna i något bildbehandlingsprogram. Det krävs erfarenhet för att viktiga bilddetaljer inte ska gå förlorade. Dessutom behövs en kalibrerad bildskärm för att färgerna ska kunna bedömas korrekt.

  • Vid minsta tveksamhet angående kvalitet, format eller annat ska du skicka dina bilder till oss. Det är viktigt att vi fångar upp eventuella problem på ett så tidigt stadium som möjligt. Det är nämligen inte ovanligt att bilderna är en källa till förseningar i produktionsprocessen.

Leverans till förlaget

När bilder ska ingå i en bok vill vi att du levererar dessa som separata filer i bildens originalformat. (Bilder som är inmonterade i exempelvis ett Word-dokument måste redaktören plocka ut ur dokumentet och spara om på nytt vilket kan försämra bildens kvalitet.)

Figurers numrering och placering i manus

Ge de separata bildfilerna unika namn utifrån vilken placering de ska ha i respektive kapitel. Bilder som ska ligga i kapitel 1 namnges figur1_1, figur1_2 och så vidare. Även tabeller numreras på motsvarande sätt, tabell2_1tabell2_2 och så vidare. Om det finns flera olika typer av bilder i boken, som exempelvis fotografier och schematiska figurer, kan det också vara bra att numrera dem i serier med olika namn för att tydliggöra det skiftande innehållet.
Skriv in figurens namn följt av figurtext eller tabelltext på det ställe i manus där du vill ha figuren placerad. Då är det lätt för redaktören eller läromedelsutvecklaren att förstå var varje figur eller tabell ska vara.

Egna foton

När du fotograferar själv ska kameran vara inställd på att använda största bildstorlek (många pixlar) och högsta grad av kvalitet (liten komprimering).
Det är lätt att frestas att dra ned på antalet pixlar och att välja lägre kvalitet – för att få plats med fler bilder på kamerans minneskort – men det straffar sig när bilderna ska tryckas.

Fotografrier från bildbyrå

Om du önskar ha en fotografisk bild i din bok men inte har hittat en sådan bild eller vill fotografera själv så kontakta förlaget så kan redaktören hjälpa dig. Ofta finns bilder att hämta på de bildbyråer som förlaget har avtal med.​​​​​​

Bilder från nätet

Bilder från webben ställer ofta till bekymmer. Bilden kan se stor och fin ut på skärmen, men med de fina punkter som används vid tryck på papper kommer bilden att bli väldigt liten, kanske bara några centimeter stor. Förstorar man den kommer den att få det typiska ”pixliga” utseendet.
En bild som täcker 1/4 av en normal bildskärm räcker till en bild som är cirka 4 centimeter i tryck.

Upphovsrätt

Om upphovsmannen till bilderna är annan än författaren måste eventuella publiceringsrättigheter sökas. Du ska därför i samband med att du levererar dina bilder till förlaget alltid ange bildens ursprung (fotograf, tecknare, om och var den varit publicerad tidigare) så utförligt du kan, gärna i en separat figurförteckning. Med hjälp av dessa uppgifter söker – då så är nödvändigt – vår avdelning för avtal och rättigheter tillstånd från upphovsrättsinnehavaren att publicera bilderna.​​​​​​