Sakregister
Syftet med ett sakregister är att hjälpa läsaren att hitta centrala ord. Ett sökord i registret kan åtföljas av en eller flera sidhänvisningar. Du väljer vilka sidor som känns meningsfulla att hänvisa till. Det är viktigt att det hänvisas till den plats där registerordet i huvudsak står omnämnt, det s.k. huvudbehandlingsstället.
Viktiga begrepp, termer som förklaras och centrala personer tas med. Testa gärna ordens relevans genom att tänka dig in i läsarens situation. Vad kan han/hon tänkas vilja slå upp? Det är i allmänhet bättre att ta med fler ord än färre, ca 2–3 ord per sida brukar vara lagom. Det är viktigt att ett begrepp inte har för många sidhänvisningar, då riskerar man att försvåra för läsaren.
Markera registerord i Word
Index skapar du genom att markera ordet (dubbelklicka) som du vill ha med i index och sedan klicka i verktygsfältet på Markera indexord. Då öppnas en dialogruta med samma namn.
Tänk på att det markerade ordet i din text inte alltid har den form som det ska ha i registret. Där ska det oftast stå i obestämd form singular; ändra i Huvudpost i dialogrutan Markera indexord så att ordet får korrekt form. Kontrollera att Aktuell sida är iklickad. Klicka sedan på Markera. Obs! Klicka inte på Markera alla.
Exempel:
I nedanstående text vill du att termen ikonicitet ska finnas med i registret:
"Ikoniciteten hos båda intonationen och ordföljden kan ha fått de tidiga talarna att organisera sina ord på ett sätt som gjorde det lättare för lyssnarna att förstå."
Du markerar ordet Ikoniciteten och ändrar till formen ikonicitet i Huvudpost i dialogrutan Markera indexord. Kontrollera att Aktuell sida är iklickad. Efter att ha klickat på Markera ser texten nu ut så här:
"Ikoniciteten { XE "ikonicitet" } hos båda intonationen och ordföljden kan ha fått de tidiga talarna att organisera sina ord på ett sätt som gjorde det lättare för lyssnarna att förstå."
Om du inte vill se den s.k. fältkoden ({ XE "ikonicitet" }) klickar du på Visa/Dölj (¶) i verktygsfältet.
Hur ska man tänka vid urvalet av indexord?
Två ord – ett sökbegrepp
Ibland bildar två ord ett sökbegrepp, t.ex. försenad språkutveckling. Om du misstänker att läsaren kan komma att söka på både första och andra ordet i begreppet, markerar du huvudordet språkutveckling i din text och ändrar till språkutveckling, försenad i Huvudpost i Markera indexord. Kontrollera att Aktuell sida är iklickad. Klicka på Markera. Gå sedan tillbaka till din text och markera försenad, ändra till försenad språkutveckling i Huvudpost i Markera indexord. Klicka på Markera.
Underposter
Man kan också skapa underposter till ett indexord.
Exempel:
I din text vill du indexera frasen dynamiska verb. Markera verb i din text och lägg till – dynamiska i underpostraden (alltså: tankstreck dynamiska) i dialogrutan Markera indexord. Kontrollera att Aktuell sida är iklickad. Klicka på Markera. Längre fram i din text står det statiska verb. Markera verb och lägg till – statiska i underpostraden i dialogrutan Markera indexord. Kontrollera att Aktuell sida är iklickad. Klicka på Markera. Ytterligare en bit fram hittar du både termerna hjälpverb och verbfras. Markera hjälpverb, ändra till verb under Huvudpost i Markera indexord och skriv – hjälp- (tankstreck hjälpbindestreck) i underpostraden. Kontrollera att Aktuell sida är iklickad. Klicka på Markera. Gå tillbaka till din text och markera verbfras, ändra till verb under Huvudpost i dialogrutan Markera indexord och skriv – -fras (tankstreck bindestreckfras) i underpostraden. Kontrollera att Aktuell sida är iklickad. Klicka på Markera.
I registret kommer det sedan att se ut så här:
verb
dynamiska
statiska
hjälp-
-fras
Personnamn
Vid personnamn ska du markera efternamnet i texten och skriva till första bokstaven i förnamnet alternativt hela förnamnet, t.ex. Svensson, S eller Svensson, Sture. Tänk på att vara konsekvent rakt igenom registret.
Förkortningar och andra korsreferenser
Förkortningar brukar ställa till problem. I den löpande texten kanske du använder Europeiska unionen och EU om varandra. Enklast är då att lägga alla indexmarkeringar på den ena formen.
Exempel:
I texten står det EU. Markera EU och skriv Europeiska unionen efter Se i dialogrutan Markera indexord. Kontrollera att Korsreferens är iklickad. Klicka på Markera.
Markering av huvudbehandlingsställe
I dialogrutan kan du också ange den sida i texten där ett begrepp förklaras mest ingående genom att klicka i rutan Fet för Sidnummerformat. Klicka på Markera. Detta är endast nödvändigt om du gör ett mycket omfattande index med många sidhänvisningar på ett och samma indexord.
Generera index
Om du vill se resultatet av dina indexmarkeringar gör du så här:
Word 2003: Ställ markören i slutet av dokumentet, gå in under Infoga i menyraden, välj Referens > Index och förteckningar och klicka på OK.
Word 2007: Ställ markören i slutet av dokumentet, gå in under Referenser i menyflikraden. Gå till fliken Index och klicka på den lilla symbolen i övre, högra hörnet.
Kontakta din redaktör
Kontakta din redaktör på Studentlitteratur så fort du har några frågor kring index. Vi hjälper gärna till!