Samordning av två led

Både–och, såväl–som, dels–dels, varken–eller samt vare sig–eller är fasta uttryck. Om du vill formulera dig med något av dem måste du använda båda leden. Både–och (1) samt såväl–som (2) används när man samordnar två led (där varje led dock kan innehålla flera delar). Dels–dels (3) kan samordna flera led där det sista dels kan föregås av och. Om satsen är negerad skriver man inte inte utan använder varken–eller (4) eller vare sig–eller (5a, 5b).

Exempel:
(1) Han köpte både äpplen och päron.
(2) Han köpte såväl äpplen som päron.
(3) Han köpte dels äpplen, dels päron och dels bananer.
(4) Han köpte varken äpplen eller päron.
(5a) Han köpte vare sig äpplen eller päron.
(5b) Han köpte vare sig äpplen, päron eller bananer.

Både

Om man placerar både först måste prepositionen för upprepas.

Exempel:
Instruktionen är skriven både för män och för kvinnor.
Instruktionen är skriven för både män och kvinnor
.

Före och innan

Före och innan är inte utbytbara i alla sammanhang, men i många. Något som länge vållade diskussion i språkvärlden, men som numera är helt accepterat, är användningen av innan som preposition.
I följande exempel ses numera båda alternativen som korrekta:
Vi jobbar mycket innan semestern.
Vi jobbar mycket före semestern.


Ett användningsområde där de båda däremot inte är utbytbara är inledandet av bisatser. Det är nämligen bara innan som ska användas som bisatsinledare (s.k. subjunktion). Ett exempel på en korrekt formulering är:
Vi kommer att hinna med allt vi måste innan sommaren kommer.​​​​
I detta sammanhang ses det inte som korrekt att byta ut innan mot före. Vi kommer att hinna med allt vi måste före sommaren kommer betraktas alltså inte som korrekt. I det fasta uttrycket innan dess kan man inte heller byta ut innan mot före.

Sammanfattningsvis kan både innan och före användas i prepositionsfraser, t.ex. före middagen, före kvällen eller innan middagen, innan kvällen. Däremot duger bara innan när det handlar om att inleda en bisats.