A och O vid all korrekturrättning är att förlaget enkelt förstår exakt vad som ska strykas, ändras eller tillfogas. Förlaget måste t.ex. veta precis var en ny text ska placeras.

Vi arbetar med både papperskorrektur och elektroniska korrektur. För produkter med webbmaterial finns också särskilda korrekturrutiner. I menyn till höger kan du läsa mer om de olika formerna.
 

Tips vid korrekturläsning

När man korrekturläser börjar man vanligtvis med att läsa igenom hela texten noggrant med fokus på innehåll och stavning. I det här stadiet av produktionsprocessen ska man inte göra några stora förändringar och omformuleringar (det ska vara gjort under språkgranskningen, i wordmanuset), utan det handlar nu om att rätta rena fel som har missats tidigare.
Därefter kan det vara bra att kontrollera nedanstående punkter en efter en:

  • Stämmer kapitelindelning, styckeindelning etc.?

  • Är sidhuvudet korrekt, med rätt kapitelrubrik (kan också vara delrubrik eller författarnamn)?

  • Kontrollera att rubriker och rubriknivåer har blivit korrekta.

  • Kontrollera att figurerna/tabellerna är korrekta, att de är rätt placerade och har bildtext samt att numreringen stämmer med hänvisningarna inne i texten.

  • Kontrollera att eventuella fotnoter eller slutnoter är korrekta.

  • Kontrollera att alla sidhänvisningar och andra hänvisningar i texten är riktiga. (För att undvika problem vid en eventuell senare textomflödning, är det ofta bättre att om möjligt hänvisa till kapitel/avsnitt i stället för till sidnummer, vilka kan komma att ändras.)

  • Kontrollera att allt som finns refererat i texten även finns med i referenslistan och vice versa.

  • Läs igenom innehållsförteckningen noga och med fokus på rubrikhierarkin.

  • Kontrollera att alla eventuella formler och fonetiska eller diakritiska tecken har blivit korrekta.

Om du upptäcker att ett textstycke saknas ska du bifoga hela den saknade texten i wordformat. Det räcker inte att hänvisa till manuskriptet. Undvik att skriva frågetecken i marginalen eller i pdf-korrekturet: dels kan det vara oklart för förlaget vad du frågar om, dels är det ofta bara du själv som kan ge svaret.

 

Pdf-korrektur

Du kan läsa ett så kallat elektroniskt korrektur, det vill säga du får korrekturet som en kommenterbar pdf-fil. Det finns flera fördelar med pdf-korrektur jämfört med papperskorrektur: vi minimerar risken för missförstånd till följd av otydlig handstil, vilket sparar mycket tid och arbete, vi förkortar produktionstiden ytterligare med minst en vecka bara genom den uteslutna postgången och vi förbrukar mindre papper.

Ladda ner instruktion för att markera rättelser här:
PC
Mac

Tänk på att inte arbeta i läget ”Förhandsvisning” i Adobe, utan ladda ner pdf:en till din dator och öppna därifrån. I förhandsvisningsläget finns inte alla funktioner, och ändringar riskerar att försvinna vid överföring.
 

Papperskorrektur

För varje ändring i ett papperskorrektur markerar du med ett tecken, t.ex. ett streck, i texten var ändringen ska göras. I marginalen upprepar du därefter strecket och skriver den rätta texten. Eftersom man ofta gör flera ändringar på samma sida är det viktigt att korrekturtecknen har olika utseende, annars kan förlaget tvingas gissa var ändringen ska placeras.

Allmänna anvisningar till förlaget och kommentarer som inte innebär direkta ändringar kan du sätta en ring runt så att de lätt går att skilja från de rättelser som ska införas i texten.
Klicka här för vår guide till de vanligaste korrekturtecknen. Högerklicka och välj ladda ner för att ladda ner guiden till din dator.

 

Korrektur digitalt material

I vissa fall har författaren och förlaget kommit överens om att boken ska ha en digital del. Det digitala materialet kan bestå av exempelvis interaktiva övningar, filmer, sammanfattningar och tester.

Korrekturförfarandet går i dessa fall till på följande sätt: När de digitala delarna har producerats får författaren en inloggningskod som ger åtkomst till en korrekturversion av hela den digitala delen. Till sin hjälp har författaren också ett dokument, en så kallad fellista, där de ändringar som behöver göras kan noteras på ett systematiskt sätt.