I den här första delen av Studentlitteraturs bildskola tittar vi närmare på frågor som rör bildformat och teknisk kvalitet. I del 2 tar vi upp frågor om vilka rättigheter som krävs för att få använda en bild.

Bilder för tryck och webb

Bildmaterial till en bok eller ett läromedel hämtas ofta från bildbyråer på nätet där förlaget, efter att ha kommit överens om ersättning och användningsområde, direkt kan ladda ned bilderna elektroniskt i önskad storlek. Då vet man att man får bilder som fungerar för publicering i både tryckt form och på webben.
Om du själv tagit en bild som du skulle vilja ha med i din bok, eller kanske hittat en bild på nätet, är det bra att känna till lite om vilka tekniska krav som finns på en bild som ska användas i tryck. Här följer några tumregler.

Bildens upplösning

En digital fotografisk bild byggs upp av ett rutnät av små fyrkantiga färgrutor – pixlar. En vanlig digitalkamera kan ge bilder som byggs upp av miljontals pixlar, 4–10 megapixlar (miljoner pixlar) är inte ovanligt.
Om bilden ska kunna tryckas med god kvalitet i en bok behövs det 120 sådana pixlar per centimeter bild. Ofta pratar man om att bilder ska ha en upplösning av 300 dpi (dots per inch/bildpunkter per tum). Det innebär 300 pixlar per tum = 120 pixlar/cm.
 

Kontrollera bildens storlek


För att kontrollera antalet pixlar i en bild kan du högerklicka på filen för att få mer information om den. I Windows väljer du Egenskaper>Information. Då får du fram antalet pixlar (bildpunkter) i bilden. I Mac högerklickar du på filen och väljer Visa info.

​​​​​​Hur stor blir bilden i tryck?

Ett exempel: Bilden är 960 pixlar bred och 600 pixlar hög. Det innebär att bilden i tryck blir 8 centimeter bred (dela breddens pixlar med 120) och 5 cm hög (dela höjdens pixlar med 120).

Filformat

Det finns flera vanliga filformat för digitala bilder. Formatet tiff är ett vanligt och lämpligt format för att spara bilder som ska tryckas. Många digitalkameror sparar i stället bilderna i formatet jpeg. Om bilderna ska kunna användas i tryck ska kameran vara inställd på minsta möjliga komprimering och största möjliga upplösning. Undvik att spara om en bild flera gånger i jpeg eftersom pixlarnas kvalitet försämras vid varje tillfälle. För bilder som skapats i vektorbaserade ritprogram som Illustrator används huvudsakligen formatet eps eller ai. Läs mer om de olika formaten i ordlistan nedan.

Bilder från webben


Bilder från webben ställer ofta till bekymmer om de ska användas i tryck. En bild som täcker 1/4 av en normal bildskärm räcker till en bild som är cirka 4 centimeter i tryck. Detta beror på att bilder som finns på webbsidor ofta bara har 72 dpi upplösning, alltså en betydligt lägre upplösning än den som gäller för en tryckt bild (300 dpi). 
Be förlaget om hjälp. Ibland kan redaktören hitta en liknande bild via en av de bildbyråer som förlaget samarbetar med. Och om bilden exempelvis finns återgiven i något äldre tryckt verk, kan man ibland skanna bilden därifrån och på så sätt få ett original som håller för tryck.

Kontakta gärna förlaget

Arbetar du med ett manus och det dyker upp frågor om bildkvalitet, filformat eller annat som rör bildmaterialet är det alltid bra att kontakta förlaget. Din redaktör eller läromedelsutvecklare hjälper dig gärna.

Liten ordlista

bitmap bild uppbyggd av små fyrkanter. Vid förstoring ser hela bilden rutmönstrad ut. 
cmyk färgsystem vid bildbehandling, där bokstäverna står för färgerna cyan (blått), magenta (rött), yellow (gult) och key colour (svart), vilka är tryckteknikens fyra grundfärger.
dpi dots per inch, det vill säga punkter per tum. En digital bild är uppbyggd av punkter (också kallade pixlar) och antalet punkter uttrycks i dpi, det vill säga en bilds upplösning.
eps encapsulated postscript, filformat för digitaliserade bilder, framför allt för vektorgrafik (se vektorbaserad bild).
gif graphic interchange format. En äldre standard för bilder avsett för webbpublicering.
jpeg (jpg) joint photographic expert group, ett sätt att komprimera digitaliserade bilder så att de inte tar så stor plats vid lagring eller överföring. Undvik att spara om en bild flera gånger i jpeg eftersom pixlarnas kvalitet försämras vid varje tillfälle.
lågupplösta bilder bilder som innehåller få pixlar i förhållande till sin storlek i exempelvis en tryckt bok.
pixlar punkter i en digitaliserad bild.
png portable network graphics, ett format för bilder för webb (stöds inte av äldre webbläsare). Har delvis utvecklats som ersättning för gif-formatet.
psd Photoshops eget format för lagring av bilder.
raster filter som delar upp en yta, exempelvis ett fotografi, i små punkter vilka är nödvändiga för tryck. Ses lättast när man studerar en tryckt bild med lupp.
rgb rött, grönt, blått. Samma färgblandning som på datorns skärm och tv:n.
tif, tiff tagged image file format, filformat för digitaliserade pixelbilder för PC respektive Mac. Lämpligt bildformat för att spara bilder som ska tryckas.
upplösning antal punkter (pixlar) per tum för en digital bild.
vektorbaserad bild matematiskt uppbyggd bild, kan förstoras utan att kvaliteten försämras.